Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?
Geplaatst op
Wanneer was de laatste keer dat je je tandenborstel vervangen hebt? We gooien tegenwoordig voedsel weg, vullen vitaminen en supplementen opnieuw aan en vervangen onze schoonheidsproducten, maar als het op de gezondheid van ons gebit aankomt verspillen we niet heel veel tijd. Er zijn echter wel belangrijke regels en tips die je moet weten om je gebit optimaal gezond te houden. Wij hebben alles uitgezocht en verwerkt in deze blog!
Wanneer moet je je tandenborstel vervangen?
De meeste tandartsen en de tandarts in Amsterdam raden ons aan om jouw tandenborstel om de 3 maanden te vervangen. Tandenborstels gaan na verloop van tijd slijten en worden minder effectief bij het verwijderen van tandplak van tanden en tandvlees. Een andere overweging waar we meestal niet aan denken dat bacteriën zich kunnen verstoppen en zich kunnen ophopen in de borstelharen van de tandenborstel. Na gebruik moet je jouw tandenborstel goed afspoelen en drogen. Bewaar de borstel rechtop en houd hem uit de buurt van andere gebruikte tandenborstels.
Wat zijn de gevolgen als ik mijn tandenborstel niet vervang?
We weten dat bacteriën en schimmels zich kunnen ophopen in onze tandenborstel, maar dit zijn niet de enige risico’s wat reden moet zijn voor het vervangen van jouw tandenborstel. Een van de risico’s zijn het beschadigen van jouw tandvlees, omdat oude tandenborstels niet meer effectief zijn bij het verwijderen van tandplak. Dit kan leiden naar ontstekingen in je tandvlees. Zonder juiste behandeling kan ontstoken tandvlees leiden tot infectie, wat kan inhouden dat tanden en kiezen kunnen uitvallen als er niet op tijd een behandeling komt.
Advies om je gebit gezond te houden
Vraag jouw tandarts bij volgende tandheelkundige controle om aanbevelingen over wat je zou moeten kopen voor jouw gebit. Dit kan per gebit verschillen en de gezondheidstoestand. Daarom is het beste dat je om advies vraagt bij jouw tandarts.
Enkele veelvoorkomende suggesties onder tandartsen en mondhygiënisten zijn:
- Zoek een tandenborstel met zachte borstelharen, omdat harde borstelharen jouw tanden en tandvlees kunnen beschadigen;
- Kies een borstelkop die één of twee tanden tegelijk raakt;
- Gebruik een tandpasta die fluoride bevat dat is goedgekeurd door de ADA;
- Gebruik een tandpasta die is goedgekeurd door de ADA;
- Overweeg het gebruik van mondwater om tandplak en tandvleesontsteking te bestrijden;
- Vergeet niet te flossen!
Dit waren onze tips. Veel succes ermee!